“Το Εγώ Κάτοχος Δικαιωμάτων και Φορέας Αξιών” του Μάρκου Δραγούμη

Παρουσίαση: Το κεντρικό αξίωμα του φιλελευθερισμού, όπως αναδεικνύεται σε κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου του Μάρκου Δραγούμη, είναι το πρωτείο, η προτεραιότητα του ατόμου. Το άτομο είναι ο φορέας των αξιών, το υποκείμενο της βούλησης, το θεμέλιο και λόγος ύπαρξης της εκάστοτε πολιτείας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι θεσμοί νομιμοποιούνται μόνο όταν προστατεύουν το άτομο, τόσο από τους συνανθρώπους του, όσο και από την ίδια την πολιτεία, κατοχυρώνοντας έτσι την ειρήνη και την ασφάλεια, τις προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη επιδίωξη των σκοπών του καθενός από μας. Με άλλα λόγια, οι θεσμοί νομιμοποιούνται μόνο όταν κατοχυρώνουν ατομικά δικαιώματα.

Η Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό είναι μια συστηματική αποτύπωση της ιδέας της ελευθερίας και ταυτόχρονα ένα πολύτιμο τεκμήριο του ενθουσιασμού του Μάρκου Δραγούμη για τις φιλελεύθερες ιδέες και της ακατάβλητης αισιοδοξίας του για τις δημιουργικές δυνάμεις της ελευθερίας.

Οι μαχητικές και αιχμηρές κρίσεις και αναλύσεις του συγγραφέα για ιδέες, πρόσωπα και πράγματα προσκαλούν τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό διανοητικό ταξίδι και τον καλούν διαρκώς να παίρνει θέση συμφωνώντας ή διαφωνώντας με την αξιακή του αφετηρία: την αρχή της προτεραιότητας της ατομικής ελευθερίας.

Μια έκδοση του «Φιλελεύθερου» σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών- Μάρκος Δραγούμης.

 

 

ellinikos fileleftherismos

Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό Α’

ISBN: 978-618-84245-9-3

Εκδότης: Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε.

Συγγραφέας: Μάρκος Δραγούμης

 

 

Πηγή: https://www.kefim.org/to-ego-katochos-dikaiomaton-kai-foreas-axion-toy-markoy-dragoymi/

 

&copy 2019 | Στέγη Μάρκου Δραγούμη | Designed by Web and Art Solutions